~In de media~

Interviews, krantenberichten, live gesprekken en Podcasts


Q&A met Liz van der Stelt voor Zomer vol Boeken

29 juni 2022

Ik had een leuke Q&A met Liz over 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' en over mijn nieuwe trilogie! Kijk het hele interview terug door op de afbeelding te klikken. En de slechte verbinding is alleen in het begin ;-) Kijk daar lekker overheen want het is een gezellig gesprek! Mét geit op mijn beker :-)


'Langs de Lijn' interview voor het Valentijnfestival

24 april 2022

Door: Kirstin Rozema

We halen Marieke Douwes-Fransz even uit haar zoektocht naar een spetterende jurk voor het Festival en horen graag wat ze te vertellen heeft over zichzelf!

 

1. Stel jezelf voor in 5 woorden en je mag deze kort toelichten.

Flapuit (mijn verstand is meestal een fractie trager dan mijn mond, haha!)

Vrolijk, Doorzetter (anders was na 18 jaar ploeteren nooit mijn schrijversdroom uitgekomen), Dromerig en een Levensgenieter.

2. Kun je vertellen hoe en wanneer jij bent begonnen met schrijven?

Ik heb eigenlijk altijd wel geschreven. Korte verhaaltjes, kilo’s dagboeken en mijn schrijfopdrachten op school waren steevast veel te lang. Het ‘echte’ werk begon toen ik zwanger was van de eerste. Meer tijd omdat werken er even niet in zat. Toen heb ik alles wat in mijn hoofd zat er maar eens uitgegooid. Dat is nu 19 jaar geleden.

3. Heb je bijzondere gewoontes voor tijdens het schrijven?

Ik heb niet echt een ritueel maar ik heb wel graag kaarsjes aan. Maakt niet uit of het zomer of winter is. En graag iets met geurtjes. Ik ben dol op geur; dat heb ik gemeen met Viola, mijn hoofdpersoon uit mijn debuut ‘Klavers, Edelweiss & Sachertorte’. Dat kan wierook zijn, geurolie, vernevelaar of geurkaarsen. Het liefste met de geur vanille. Of rozen, daar ben ik ook dol op. Vroeger kreeg ik van mijn ouders al zo’n waterbakje op een brander met rozenpotpourri erin. Ik wacht trouwens niet op inspiratie. Ik heb overal notitieboekjes liggen waar ik steekwoorden met ideetjes in opschrijf. Als ik dan aan de slag ga achter de laptop en die steekwoorden uitwerk, begint het vanzelf te lopen.

4. Hoe ziet jouw meest romantische moment eruit?

Op een hoge berg in Oostenrijk samen met manlief, ruisende bomen, een lekker wijntje/likeurtje/biertje, een houtvuurtje (zomer en winter) en het geklingel van koeienbellen op de achtergrond en alle tijd van de wereld.

5. Welk genre boeken lees jij graag?

Heel verschillend. Natuurlijk feelgood, wat serieuzere romans, Engelse klassiekers, Tolkien, sommige Young Adults en ik houd van boeken vol met achtergronden, foto’s en weetjes over films. Ik heb diverse boeken over The Sound of Music, Titanic, The Horse Whisperer en onlangs kreeg ik een mooi boek over The Lord of the Rings van een lieve collega cadeau.

6. Heb je wel eens met een wedstrijd meegedaan?

Ja, aan meerdere. Bij de Zin in Feelgood Schrijfwedstrijd van LS Amsterdam vorig jaar heb ik het tot de Shortlist gered. Supertof! Ik won de wedstrijd niet maar uiteindelijk heeft dat wel geleid tot een contract voor een trilogie bij HarperCollins. Ik voel me dus wel degelijk een winnaar. Af en toe dringt dat nog niet helemaal tot me door.

7. Zijn er tips die je mee wilt geven aan de mensen die meegedaan hebben met de schrijfwedstrijd?

Blijven meedoen. Je leert er altijd van. Vooral omdat je meestal gedwongen wordt om wat buiten je comfort zone te stappen door de wedstrijdregels en verplichte elementen. Daardoor blijk je vaak creatiever te zijn dan je zelf denkt. En bovendien is het gewoon ontzettend leuk. En denk niet dat je slecht schrijft als je niet wint. Misschien past jouw verhaal gewoon niet bij deze wedstrijd maar wel bij een andere. Met Anja van Followmemovebooks heb ik hier onlangs een heel fijn en gezellig gesprek over gehad op haar YouTube kanaal.

8. Wil je nog iets vertellen aan de lezers?

Ik hoop veel van jullie op het Valentijnsfestival tegen te komen (ben nog op zoek naar een spetterende jurk!) en in real life te ontmoeten. Heb je stiekem echt geen flauw idee wie ik eigenlijk ben (wat heel goed mogelijk is, haha!) dan nodig ik je uit om mijn website te bezoeken. Hier staan gratis korte verhalen op en krijg je misschien een beetje een idee van wie deze flapuit eigenlijk is: www.mariekedouwesfransz.nl

9. Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?

Pfoeh….dat zijn er veel. Ik zou aan Robyn Carr willen vragen of Virgin River geïnspireerd is op een bestaand dorp, aan Nora Roberts of ze zelf ook in magie gelooft en ik zou wel heel graag willen weten van mijnheer Tolkien wat hij zou vinden van de vlucht die zijn schrijfsels wereldwijd hebben genomen. En ik ben heel benieuwd hoe Jane Austen zich in 2022 gevoeld zou hebben…

Klik op de afbeelding hierboven om naar het interview op
de site van Valentijnprijs te gaan.


In gesprek met Anja de Rijk voor Followmemovebooks

16 februari 2022

Ik werd door Anja gevraagd of ik zin had om een live gesprek met haar te voeren op haar YouTube kanaal 'Followmemovebooks'. Het zou voornamelijk over het onderwerp schrijfwedstrijden gaan omdat we daar allebei wel het een en ander over konden vertellen. Het ging ook over schrijfwedstrijden. Echt waar. En over een heleboel andere leuke dingen! 

Wil je dit gezellige uurtje op je gemak terugkijken? Klik op de afbeelding hieronder. 


Interview door Ingrid Koens voor de Podcast 'Cultuurbuur'

3 augustus 2021 online gezet

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Ingrid Koens van Streekstad Centraal. Zij vroeg of ik voor hun Podcast 'Cultuurbuur' wilde komen vertellen over 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte'. Natuurlijk wilde ik dat! De link hieronder is van de pagina waar het interview staat. 

Ook is de Podcast te beluisteren op Spotify onder 'Cultuurbuur' of gewoon zoeken op mijn naam.

Mijn interview heeft plaatsingsdatum 3 augustus 2021

Wil je het liever beluisteren via YouTube? Dat kan hier


Nieuwe Ooststellingwerver, papieren versie - 26 april 2021

 

En jawel! Vandaag hoorde ik dat ik ook in de papieren versie van de Nieuwe Ooststellingwerver sta! En niet zomaar eventjes; als aankondiging op de voorpagina én bijna een halve pagina groot aan de binnenkant! Heerlijk dit!

27 april 2021 (klik op de foto om naar het hele bericht te gaan)

 

*dit bericht is inmiddels niet meer online beschikbaar*


Nieuwe Ooststellingwerver, online versie - 22 april 2021

 

Hupsekee! En ineens sta ik met mijn snufferd in de Nieuwe Ooststellingwerver; de krant van mijn geboorteplaats! Dit is de online versie. Of ik ook in de papieren versie sta is op dit moment (donderdagavond 22 april, 22:15) nog niet bekend ;-)


Heerhugowaards Nieuwsblad, papieren versie - 16 april 2021

 

Update 19 april: bericht gehad van Rodi Media. De fout is opgemerkt en rectificatie in het artikel hierboven (klik op de foto). Dit is op de online versie van de krant. Al blijft de naam Fransz lastig ;-)

 

 

Wanneer je er door je omgeving op gewezen moet worden dat je in de krant staat! Misschien moet ik toch die nee/nee sticker van de deur afhalen ;-) En dat op de verjaardag van Martin!

Alleen jammer dat ze net de laatste regel (met mijn website) hebben laten verdwijnen...