~In de media~

Interviews, krantenberichten, live gesprekken en Podcasts


Gastauteur van de week bij Books & Cocktails, 30 oktober 2023

Altijd leuk om gevraagd te worden door collega-auteurs!

In dit geval het Books & Cocktails viertal Chantal Claassen, Jacodine van der Velde, Mienke Feijen en Anja Janssen. 

Wanneer je een debuut schrijft over Sachertorte, dan kom je bij ons op de radar! 😋
Deze week hebben we @marieke.douwes.fransz te gast!
💖
Of ik wil vertellen over mijn favoriete drankje? Ik houd van een goede latte maar vind het hélemaal niet erg als daar per ongeluk een scheut likeur in terecht komt😉 Soms maak ik die zelf en dat komt ook terug in mijn trilogie 'De Duinen van Westzand'. En psstt... ook in het nieuwe boek dat ik aan het schrijven ben, slaat iemand zelf aan het brouwen. Al moeten jullie daarvoor nog even wachten tot zomer 2024.
Toch heb ik bij het schrijven zelf het liefste thee. Al laat ik dat dan weer vaak koud worden 🙈 Ik geef vurige inspiratie de schuld.

Op internet staan veel recepten voor sinaasappellikeur. Maar dit is degene die ik zelf het lekkerst vind:

* dunne schillen van 4 sinaasappels
* 1 flinke hand koffiebonen
* 170 gram lichte basterdsuiker (of 200 voor de echte zoetekauw)
* 1 liter jonge jenever
Alles in een weckpot van 1,5 liter gooien. Elke dag goed schudden en na 6 weken wachten steel jij de sinaasappellikeurshow. Dus ja, je bent nog op tijd voor Kerst, hoe fijn is dat 😉 Proost!


Interview met Romance op KoboPlus, 11 april 2023

Dit interview vond plaats omdat ik auteur van de maand april was! Hoe tof!

Klik op de afbeelding om het hele interview te lezen én om de leesbeleving van de leesclub te zien!


Interview in het Nieuwsblad van Dijk en Waard, 21 februari 2023
Online versie

Toen ik voor de eerste keer door Patricia Smagge werd geïnterviewd, vroeg ze me met klem om haar op de hoogte te houden van mijn boekenavontuur. Natuurlijk heb ik dat graag gedaan en dus sta ik weer in de online versie van Nieuwsblad Dijk & Waard! 

Waarschijnlijk komende vrijdag ook in de papieren versie maar dat weet ik nog niet zeker. Maar dit is zeker al een grote grijns waard ;-)

 

 

 

Klik op de foto voor het artikel


Interview bij JaimysEatSleepRead, 13 februari 2023
Auteur van de maand Februari.

Wat een eer om een hele maand in de spotlights te staan! Vandaag plaatste Jaimy een heel leuk interview online. Iets met een grabbelton en totaalchaoot... dus weer op en top Marieke. 
Klik op de afbeelding om het interview te lezen!


Leestip op Hebban, 27 november 2022

Op de Hebban Fabulous Feelgood groep was 'Iets nieuws onder de zon' door Marieke Schreers getipt als Leestip van de week! 

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen. 

27 november 2022


Nieuwsblad Dijk en Waard, 30 september 2022

In het Nieuwsblad Dijk  & Waard van 30 september 2022.

Op de voorpagina! Klik op de afbeeldingen voor een vergroting of klik hier voor de digitale versie. 


Zondags praat interview voor de Feelgood Books pagina op Facebook

18 september 2022
Door: Karin van der Lee

"Wat leuk dat wij elkaar troffen in Utrecht tijdens een boekpresentatie Marieke. Je vertelde over jullie verbouwing en dat je een serie aan het schrijven was. Deel 1 hiervan is nu sinds begin september uit. Ik lees al erg leuke reacties hierover en deze week ga ik 'Iets nieuws onder de zon' lezen. Er kwam ook een prachtige collage langs, iets met een geit. Door alle reacties en deze collage ben ik erg benieuwd geworden naar deel 1 van de 'De duinen van Westzand' serie.

Over jouw debuut 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' heb ik ook al zoveel gelezen. Deze quotes komen er voorbij. 'Een boek dat je raakt tot in je ziel', 'Emotionele rollercoaster', 'Een hartverwarmend verhaal dat naar meer smaakt' en nog veel meer. Dit verhaal moet ik lezen. Alleen even de vraag wanneer. Maar lezen ga ik het. 

Vandaag dus Marieke Douwes-Fransz in Zondags praat. Een auteur die wij allemaal iets beter willen leren kennen. Lezen jullie weer gezellig mee? Een fijne zondag!

Wie ben jij?

Ik ben Marieke Douwes-Fransz, 45 en ik woon in Heerhugowaard. Mijn wieg stond in Friesland en ik heb ook nog een tijdje in Almere gewoond. Ik ben 27 jaar samen met Martin waarvan 23 getrouwd. Samen hebben we twee heerlijke puberdochters van 18 en 15. Naast boeken schrijven werk ik ook in de Dille&Kamille winkel in Alkmaar. Maar dat voelt eigenlijk niet als werk want we hebben een heel hecht team met voornamelijk vrolijke en blije klanten.

Vertel iets over je nieuwste feelgood serie. 'De duinen van Westzand'.

Het begint met Daphne die, na de dood van haar vader, altijd op haar moeder is blijven passen. Iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is en door moeders wordt ze dan ook liefdevol maar met lichte hand gedwongen om op eigen benen te gaan staan. Dit brengt haar van de Veluwe naar Westzand, een fictief dorpje aan de Noord-Hollandse kust waar ze Rina gaat helpen in haar cadeauwinkel. In Westzand leert ze o.a. Fernando en zijn zussen kennen die haar allemaal in hun hart sluiten. Alleen Fernando nog iets meer...  Ze vallen als een blok voor elkaar maar natuurlijk krijgen ze hun 'lang en gelukkig' niet cadeau. Er gebeurt veel in Westzand, iets wat Daphne eigenlijk niet had verwacht. Zo houden ze in Westzand wel van een feestje, huppelt er een zwerfgeit rond en genieten niet alleen de toeristen van de mooie natuur. Langzamerhand gaat ze zich hier steeds meer op haar plek voelen maar komt ook het moment dichterbij dat ze terug moet naar de Veluwe. En dan borrelt de vraag op: waar is thuis?

'Iets nieuws onder de zon' is het eerste deel in de serie. Deel 2 'Als Water en Vuur' zal naar verwachting later het najaar verschijnen en deel 3 'Uit het juiste hout' begin 2023. Het zijn allemaal afgeronde delen dus geen cliffhangers of open eindjes  Ze kunnen afzonderlijk gelezen worden maar op volgorde van binnenkomst is leuker.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Dit vind ik altijd een lastige vraag. Eigenlijk overal vandaan. Uit de boeken die ik zelf lees, uit berichtjes in de krant of gewoon van de mensen om je heen. Of door ongebruikelijke advertenties. Daphne is bijvoorbeeld haar vader kwijt doordat ik een advertentie over rouwverwerking tegenkwam. Toen is dat in mijn hoofd gaan borrelen. En van het één kwam het ander...

Hoe heb je ervoor gezorgd dat je boek is uitgegeven.

Ik heb veel geluk gehad. Ik stond op de shortlist van de Zin in Feelgood schrijfwedstrijd van vorig jaar. De winst ging, terecht, naar Mirjam Mieserius maar door die shortlist kwam ik bij HarperCollins op de radar. Zij waren op zoek naar nieuw schrijftalent om hun nieuwe imprint HarperFirst op te starten. We kregen het idee om voort te borduren op mijn wedstrijdverhaal. Toen is het balletje gaan rollen en moest ik ineens 3 (eigenlijk 2,5 want deel 1 was deels geschreven) boeken in 9 maanden schrijven. Wat overigens echt geen straf is hoor  Al was deel 1 wel even een puzzeltje. Het wedstrijdverhaal was een afgerond verhaal van 25.000 woorden. Dat moest ik dus openbreken en uitbreiden naar de 60.000 woorden. Maar het is gelukt! Inmiddels ligt deel 2 ter redactie bij HarperCollins en moet deel 3 eind september klaar zijn.

Wilde je altijd al schrijfster worden?

Ja, eigenlijk wel. Niet per se als auteur van romans maar ik wilde wel altijd 'iets met schrijven' gaan doen. Ik smul altijd van diverse columns in tijdschriften en dat leek mij ook prachtig om te doen. Journalistiek leek me ook mooi en eerlijk gezegd weet ik eigenlijk niet waarom ik die opleiding niet ben gaan doen, haha! Maar ik heb altijd geschreven. Ik heb 18 jaar aan mijn debuut 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' geschreven en dat die nu alweer een jaar op de markt is, is nog amper te bevatten. Het is zolang iets van mij alleen geweest en om dat te delen met de rest van de wereld (oké, Nederland en België, haha!) was wel even wennen maar tegelijkertijd een jeugddroom die uitkwam.

Wat vind je nu zo leuk aan schrijven?

Hoe verrassend het kan zijn. Je kunt nog zo'n goed plot van tevoren bedenken maar vaak bedenkt je hoofd halverwege: nee, we gaan het lekker anders doen. En zo kan je verhaal dus heel anders eindigen dan je eigenlijk had bedacht. En je laat personages iets beleven wat jij wilt en zoals jij het wilt. Je hebt helemaal zelf de regie in handen en dat is gewoon leuk. Bovendien vind ik schrijven sowieso fascinerend. Hoe je in iemands hoofd en hart kunt gaan zitten gewoon door woorden in een bepaalde volgorde op te schrijven.

Op welke plek schrijf je het liefst aan je boeken?

Sinds begin dit jaar heb ik de luxe van een eigen schrijfkamer. Daar zit ik als de rest thuis is en er veel geluiden, dus afleiding, zijn beneden. Dan zit ik daar heerlijk. Maar overdag, als iedereen weg is, zit ik ook graag gewoon beneden in de woonkamer. Muziekje aan, kaarsjes aan (ja, ook in de zomer) en mijn hondje naast me op de stoel. Heerlijk.

Heb jij wel eens meegedaan met een schrijfwedstrijd? Zo ja, welke?

Ja. Nou, de Zin in Feelgood wedstrijd van vorig jaar dus. Ook de fanfiction wedstrijd van Zomer & Keuning vorig jaar. Ehm... de Romcomnibus wedstrijd en jaren geleden een wedstrijd van Bol.com! Daar kon je een uitgeverscontract winnen. Die won ik niet maar ik won wel een redactie van de eerste 30 pagina's van wat voor manuscript dan ook. En tja, ik was al bezig met KE&S dus dat was top. De heftige proloog die daar in zit, is aan die redactie te danken. Oh en als je nieuwsgierig bent: alle verhalen van de wedstrijden zijn gratis te downloaden op mijn website  Behalve die van de Zin in Feelgood dan natuurlijk want dat is Westzand geworden.

Wat doe jij graag in je vrije tijd?

Ik sport graag, ik lees natuurlijk en heel soms haak ik. Ik heb ooit een webshop gehad waar ik zelf gehaakte dingen verkocht maar die liep zo goed dat ik het niet meer bij kon houden. Zat ik op vakantie me het rambam te haken voor bestellingen! Niet echt de bedoeling. Maar nu heb ik een paar dekens liggen waar ik aan werk om te ontspannen. Ik weet niet of ze ooit afkomen maar dat maakt ook niet uit. Verder wandel ik met de hond, ga ik graag met vriendinnen op stap en ben ik vooral graag met mijn gezin thuis. De meiden worden groter en gaan ook hun vleugels uitslaan dus elk moment dat we met z'n vieren kunnen zijn geniet ik extra.

Wil je nog iets vertellen aan onze groep?

Ja. Deze groep is zo'n heerlijk warm bad. Lezers, auteurs... alles zit lekker door elkaar en het werkt gewoon. Dat is heel bijzonder en het is echt een fijne plek om langs te komen.

En ben je nieuwsgierig naar de persoon achter deze boeken? Op mijn website www.mariekedouwesfransz.nl houd ik ook een blog bij. Niet dagelijks maar wel met enige regelmaat 

Liefs,

Marieke

Wat een heerlijk interview Marieke. Bedankt voor deze gezellige zondags praat. En wat een luxe dat je een eigen schrijfkamer hebt. Zo af en toe daar even naartoe vluchten lijkt mij erg fijn. Veel schrijfplezier!"


YouTube interview Followmemovebooks

12 september 2022

Ik werd geïnterviewd door Anja van Followmemovebooks over de Blogtour van 'Iets nieuws onder de zon.' 

Klik op de afbeelding om het gezellige gesprek te bekijken.


Opnieuw in de Nieuwe Ooststellingwerver!

Vorig jaar mocht ik ook al in de Nieuwe Ooststellingwerver schitteren; de krant van mijn geboortedorp. Deze week sta ik er opnieuw in!

Waarom ik daar zo blij mee ben? Klik hier voor het hele verhaal.

En klik op de afbeelding voor een leesbare versie ;-)

Op de voorpagina van de Nieuwe Ooststellingwerver van
6 september 2022


Bijzondere Podcast

Door DailyChannel.fm was aan mij gevraagd of ik voor hun podcast de flaptekst van 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' in wilde spreken. Zo willen ze de beschikbare boeken op een bijzondere manier onder de aandacht brengen bij de Nationale Ziekenomroep. 

Natuurlijk heb ik dat gedaan en mijn kleine minuutje of fame is hieronder te beluisteren (deel 2):

Podcast 101, Boekpresentaties Augustus 2022 week 31 – Nationale Ziekenomroep

 

Collage Podcast DailyChannel.fm

Q&A met Liz van der Stelt voor Zomer vol Boeken

29 juni 2022

Ik had een leuke Q&A met Liz over 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' en over mijn nieuwe trilogie! Kijk het hele interview terug door op de afbeelding te klikken. En de slechte verbinding is alleen in het begin ;-) Kijk daar lekker overheen want het is een gezellig gesprek! Mét geit op mijn beker :-)


'Langs de Lijn' interview voor het Valentijnfestival

24 april 2022

Door: Kirstin Rozema

We halen Marieke Douwes-Fransz even uit haar zoektocht naar een spetterende jurk voor het Festival en horen graag wat ze te vertellen heeft over zichzelf!

 

1. Stel jezelf voor in 5 woorden en je mag deze kort toelichten.

Flapuit (mijn verstand is meestal een fractie trager dan mijn mond, haha!)

Vrolijk, Doorzetter (anders was na 18 jaar ploeteren nooit mijn schrijversdroom uitgekomen), Dromerig en een Levensgenieter.

2. Kun je vertellen hoe en wanneer jij bent begonnen met schrijven?

Ik heb eigenlijk altijd wel geschreven. Korte verhaaltjes, kilo’s dagboeken en mijn schrijfopdrachten op school waren steevast veel te lang. Het ‘echte’ werk begon toen ik zwanger was van de eerste. Meer tijd omdat werken er even niet in zat. Toen heb ik alles wat in mijn hoofd zat er maar eens uitgegooid. Dat is nu 19 jaar geleden.

3. Heb je bijzondere gewoontes voor tijdens het schrijven?

Ik heb niet echt een ritueel maar ik heb wel graag kaarsjes aan. Maakt niet uit of het zomer of winter is. En graag iets met geurtjes. Ik ben dol op geur; dat heb ik gemeen met Viola, mijn hoofdpersoon uit mijn debuut ‘Klavers, Edelweiss & Sachertorte’. Dat kan wierook zijn, geurolie, vernevelaar of geurkaarsen. Het liefste met de geur vanille. Of rozen, daar ben ik ook dol op. Vroeger kreeg ik van mijn ouders al zo’n waterbakje op een brander met rozenpotpourri erin. Ik wacht trouwens niet op inspiratie. Ik heb overal notitieboekjes liggen waar ik steekwoorden met ideetjes in opschrijf. Als ik dan aan de slag ga achter de laptop en die steekwoorden uitwerk, begint het vanzelf te lopen.

4. Hoe ziet jouw meest romantische moment eruit?

Op een hoge berg in Oostenrijk samen met manlief, ruisende bomen, een lekker wijntje/likeurtje/biertje, een houtvuurtje (zomer en winter) en het geklingel van koeienbellen op de achtergrond en alle tijd van de wereld.

5. Welk genre boeken lees jij graag?

Heel verschillend. Natuurlijk feelgood, wat serieuzere romans, Engelse klassiekers, Tolkien, sommige Young Adults en ik houd van boeken vol met achtergronden, foto’s en weetjes over films. Ik heb diverse boeken over The Sound of Music, Titanic, The Horse Whisperer en onlangs kreeg ik een mooi boek over The Lord of the Rings van een lieve collega cadeau.

6. Heb je wel eens met een wedstrijd meegedaan?

Ja, aan meerdere. Bij de Zin in Feelgood Schrijfwedstrijd van LS Amsterdam vorig jaar heb ik het tot de Shortlist gered. Supertof! Ik won de wedstrijd niet maar uiteindelijk heeft dat wel geleid tot een contract voor een trilogie bij HarperCollins. Ik voel me dus wel degelijk een winnaar. Af en toe dringt dat nog niet helemaal tot me door.

7. Zijn er tips die je mee wilt geven aan de mensen die meegedaan hebben met de schrijfwedstrijd?

Blijven meedoen. Je leert er altijd van. Vooral omdat je meestal gedwongen wordt om wat buiten je comfort zone te stappen door de wedstrijdregels en verplichte elementen. Daardoor blijk je vaak creatiever te zijn dan je zelf denkt. En bovendien is het gewoon ontzettend leuk. En denk niet dat je slecht schrijft als je niet wint. Misschien past jouw verhaal gewoon niet bij deze wedstrijd maar wel bij een andere. Met Anja van Followmemovebooks heb ik hier onlangs een heel fijn en gezellig gesprek over gehad op haar YouTube kanaal.

8. Wil je nog iets vertellen aan de lezers?

Ik hoop veel van jullie op het Valentijnsfestival tegen te komen (ben nog op zoek naar een spetterende jurk!) en in real life te ontmoeten. Heb je stiekem echt geen flauw idee wie ik eigenlijk ben (wat heel goed mogelijk is, haha!) dan nodig ik je uit om mijn website te bezoeken. Hier staan gratis korte verhalen op en krijg je misschien een beetje een idee van wie deze flapuit eigenlijk is: www.mariekedouwesfransz.nl

9. Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?

Pfoeh….dat zijn er veel. Ik zou aan Robyn Carr willen vragen of Virgin River geïnspireerd is op een bestaand dorp, aan Nora Roberts of ze zelf ook in magie gelooft en ik zou wel heel graag willen weten van mijnheer Tolkien wat hij zou vinden van de vlucht die zijn schrijfsels wereldwijd hebben genomen. En ik ben heel benieuwd hoe Jane Austen zich in 2022 gevoeld zou hebben…

Klik op de afbeelding hierboven om naar het interview op
de site van Valentijnprijs te gaan.

Langs de Lijn interview

In gesprek met Anja de Rijk voor Followmemovebooks

16 februari 2022

Ik werd door Anja gevraagd of ik zin had om een live gesprek met haar te voeren op haar YouTube kanaal 'Followmemovebooks'. Het zou voornamelijk over het onderwerp schrijfwedstrijden gaan omdat we daar allebei wel het een en ander over konden vertellen. Het ging ook over schrijfwedstrijden. Echt waar. En over een heleboel andere leuke dingen! 

Wil je dit gezellige uurtje op je gemak terugkijken? Klik op de afbeelding hieronder. 


Interview door Ingrid Koens voor de Podcast 'Cultuurbuur'

3 augustus 2021 online gezet

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Ingrid Koens van Streekstad Centraal. Zij vroeg of ik voor hun Podcast 'Cultuurbuur' wilde komen vertellen over 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte'. Natuurlijk wilde ik dat! De link hieronder is van de pagina waar het interview staat. 

Ook is de Podcast te beluisteren op Spotify onder 'Cultuurbuur' of gewoon zoeken op mijn naam.

Mijn interview heeft plaatsingsdatum 3 augustus 2021

Wil je het liever beluisteren via YouTube? Dat kan hier


Nieuwe Ooststellingwerver, papieren versie - 26 april 2021

 

En jawel! Vandaag hoorde ik dat ik ook in de papieren versie van de Nieuwe Ooststellingwerver sta! En niet zomaar eventjes; als aankondiging op de voorpagina én bijna een halve pagina groot aan de binnenkant! Heerlijk dit!

27 april 2021 (klik op de foto om naar het hele bericht te gaan)

 

*dit bericht is inmiddels niet meer online beschikbaar*


Nieuwe Ooststellingwerver, online versie - 22 april 2021

 

Hupsekee! En ineens sta ik met mijn snufferd in de Nieuwe Ooststellingwerver; de krant van mijn geboorteplaats! Dit is de online versie. Of ik ook in de papieren versie sta is op dit moment (donderdagavond 22 april, 22:15) nog niet bekend ;-)


Heerhugowaards Nieuwsblad, papieren versie - 16 april 2021

Heerhugowaards Nieuwsblad 16 april 2021

 

Update 19 april: bericht gehad van Rodi Media. De fout is opgemerkt en rectificatie in het artikel hierboven (klik op de foto). Dit is op de online versie van de krant. Al blijft de naam Fransz lastig ;-)

 

 

Wanneer je er door je omgeving op gewezen moet worden dat je in de krant staat! Misschien moet ik toch die nee/nee sticker van de deur afhalen ;-) En dat op de verjaardag van Martin!

Alleen jammer dat ze net de laatste regel (met mijn website) hebben laten verdwijnen...