Recensie Marieke hebban-fabulous-feelgood (02-12-2022)

Gepubliceerd op 2 december 2022 om 13:54

De feelgoodauteur Marieke Douwes treffen we regelmatig in ons Fabulous Feelgood maandcafé. En daarnaast treft Fabulous Feelgood Marieke haar naamgenoot ook nog weleens (of loopt haar mis) op boeken events. Zo troffen ze elkaar wel op het Valentijnfestival en in de lift bij uitgeverij Harper Collins, maar liepen ze elkaar mis in Utrecht terwijl ze hetzelfde evenement bezochten (Fabulous five) en daar later pas achter kwamen.

Maar dat is een intro die weinig te maken heeft met de blog van vandaag. Marieke Douwes schrijft feelgoodverhalen en mag bij Harper Collins/Harper First een ebook-only trilogie uitgeven. Het eerste boek van de drie: Iets nieuws onder zon kwam 1 september uit en Marieke (die van Fab FG) won via Facebook een digitaal exemplaar.

"Heb je het al gelezen?" vroeg Marieke Douwes me via Messenger. Ze weet intussen ook wel dat ik meer boeken verzamel dan ik kan lezen.

"Eh, nee, maar het staat wel bovenaan mijn leeslijstje" antwoordde ik

"Het zit namelijk zo," ging Marieke (de schrijfster) verder, "dat het tweede deel uitkomt en ik bloggers zoek voor een blogtour."

En zo was het snel geregeld. Deel twee kreeg ik in de mail van HC en ik las deel 1 en gelijk deel 2 erachteraan. Wat ik van het eerste deel vond is te lezen in de blog van afgelopen zondag en vandaag mijn leeservaring over het tweede deel.

Als water en vuur Deel 2 van de feelgoodserie 'De duinen van Westzand'

Zes jaar geleden vertrok jeugdliefde Renze uit Maggies leven. Ze bleef met een gebroken hart achter in Westzand. Jaren later heeft ze een stevig stootkussen om haar hart gebouwd en is het zo goed als geheeld. Ze werkt met veel plezier in het plaatselijke hotel, trotseert dagelijks de koude zee en is in haar vrije tijd graag bezig met haar kunst.
 
Dan staat Renze plotseling weer voor haar neus. Hij is terug in Westzand, en als het aan hem ligt voorgoed. Maggie is op haar hoede, maar de aantrekkingskracht is er nog steeds. Bovendien blijkt de knappe brandweerman in een lastige situatie de perfecte bondgenoot te zijn. Maar Renze is niet meer dezelfde man als zes jaar geleden en ook Maggie is veranderd. Is een gezamenlijke toekomst nu wel voor hen weggelegd?

Wat vond ik ervan?

In het eerste deel van 'De duinen van Westzand' heb ik al een hoop bewoners van dit heerlijke kustplaatsje leren kennen. Ik maakte me een voorstelling van het dorpje bij het strand en de zee en dat kostte me totaal geen moeite.

Van de bewoners staat de familie van Fernando centraal. In het eerste deel was hij het die zijn grote liefde vond, maar zijn zussen Maggie en Nikita hebben het nog niet zo getroffen met de mannen in hun leven. Niet zo gek dus dat in dit (los te lezen) deel, één van die twee haar kans op liefde krijgt.

Het is Renze, de jongen die zes jaar geleden haar hart brak, die nu weer voor haar neus staat en die oude gevoelens doet herleven. Er is een hoop gebeurd in die zes jaar en dat is niet zo makkelijk weg te poetsen, maar de liefde is er nog steeds of is het enkel lust? De vraag is of ze samen verder kunnen.

Wat zo fijn is aan deze feelgoodromans, is dat het realistisch is. Geen grote aannames die het hele boek door blijven hangen omdat mensen niet communiceren, geen gedoe met aantrekken en afstoten en geen enorme misverstanden. Maggie en Renze zijn snel weer een stel en dat is best een verademing om te lezen. De 'problemen' liggen veel meer op andere vlakken. Een gebeurtenis uit het recente verleden van Renze is een struikelblok, maar er wordt over gepraat en dat is heel prettig. Maggie heeft wat te stellen met een opdringerige collega en dat is ook niet over de top of te lang uitgesmeerd, maar past goed in het verhaal.
Daarnaast loopt het gewone leven door, van werk en omgang met familie en vrienden. Het werk van de hoofdpersonages is bijzonder. Marieke Douwes heeft duidelijk veel onderzoek gedaan naar zowel het proces van het 'pottenbakken', als naar het werk van de brandweer. Dat laatste blijkt ook uit het nawoord, dat zeer tot de verbeelding spreekt. Het zorgt voor een verhaal dat aan alle kanten klopt en heel fijn is om te lezen.

'De duinen van Westzand' is een goed geschreven serie, met echt dialogen en leuke herkenbare personages. Een prachtige locatie, een beetje spanning, lieve dieren en een hoop liefde. Ik kan niet anders zeggen dan: Ik ben fan en op naar deel 3.

 

Lieve naamgenote, wat ga ik hiervan glunderen! Zo fijn dat je alle aspecten van het boek wist te waarderen. Ik ben blij dat je fan geworden bent :-)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.