Recensie: deLeestrein (20-09-2022)

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 10:00

 De vijfentwintigjarige Daphne zit in een dip. Na het overlijden van haar vader is haar sociale leven stil komen te staan doordat ze bij haar moeder in de buurt wilde blijven. Ze werkt op een makelaarskantoor maar ook daar vindt ze geen genoegdoening. 
Uiteindelijk komt, geheel onverwachts, juist haar moeder met de oplossing.

Ze stuurt Daphne naar haar vriendin Rina. Een flamboyante vrouw die een kadowinkeltje runt in het Noord-Hollandse kustplaatsje Westzand. Rina is op zoek naar personeel en Daphne heeft een nieuwe uitdaging nodig. Één plus één is twee.
Het duurt niet lang of Daphne is volledig ingeburgerd. Ze komt er ook achter dat Westzand meer te bieden heeft dan zon, zee en een koppig zwerfgeitje. Daphne maakt namelijk kennis met de charmante kunstenaar Fernando die haar danig van haar stuk weet te brengen. Niet alleen vanwege zijn helderblauwe ogen en tomeloze enthousiasme, maar ook door zijn zesjarige evenbeeld: zijn zoontje Storm.
Terwijl de weken maanden worden en haar terugkeer naar huis steeds dichterbij komt zal Daphne een moeilijke beslissing moeten nemen. Gaat ze terug naar huis of blijft ze in Westzand?

De schrijfster Marieke Douwes Fransz werd in één klap bekend door haar roman 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte'. Een heerlijke feelgood verhaal waarbij ze de personages, door middel van een humorvolle maar vooral liefdevolle schrijfstijl, tot leven weet te brengen. Mijn positieve commentaar bij het boek was dan ook dat het te dun was en wat mij betreft een serie had mogen zijn.

Marieke Douwes Fransz is inderdaad een serie gaan schrijven. Geen, of zal ik zeggen nog geen, vervolg op 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' maar een hele nieuw verhaal.
'Iets nieuws onder de zon' is het eerste deel van een driedelige serie over de belevenissen van de bewoners in een fictief Noord-Hollands kustdorpje, Westzand.

Wat direct bij het lezen van 'Iets nieuws onder de zon' opvalt is de vrolijke en vlotte schrijfstijl. Net als bij haar vorige boek weet Marieke Douwes Fransz feilloos de emoties van de personages weer te geven waardoor het verhaal tot leven komt. Als lezer is het alsof je al lezend naar een film kijkt. 
De basis van het verhaal is simpel: vrouw ontmoet man en worden verliefd. Maar de onderliggende thema's, namelijk rouw en scheiding, zijn helemaal niet zo makkelijk. Net als in haar vorige boek neemt de schrijver deze onderwerpen wat al te makkelijk mee in het verhaal. Daardoor mist het verhaal wel diepgang. 

Een gemiste kans zou je kunnen denken. Aan de andere kant als een auteur bewust voor feelgood kiest dan is het helemaal niet nodig om diep op deze onderwerpen in te gaan. Dan is het de bedoeling dat de lezers vooral lekker door kunnen lezen en dat is absoluut gelukt in dit eerste deel van de 'Duinen van Westzand' - serie.

Het is een verhaal met liefde, humor en een vleugje spanning. Maar het is vooral met heel veel plezier en aandacht geschreven. Ik kijk dan ook uit naar de volgende delen.

'Iets nieuws onder de zon', maakt deel uit van een blogtour, mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Harper Collins. Hierbij wil ik de uitgeverij maar vooral Marieke bedanken dat ik deel uit mocht maken van dit blogtour. Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen en raad het boek zeker aan.

 

Deze recensie staat ook op Hebban, Goodreads en op haar eigen site (klik hier) welke zeker de moeite waard is om te bekijken voor andere mooie recensies!

Wat een fijne recensie! En wat lief dat je 'Klavers, Edelweiss & Sachertorte' nog even extra in het zonnetje zet :-) Deze serie heb ik met heel veel plezier geschreven en dat je het met veel plezier gelezen hebt doet me goed. En een vervolg op KE&S? Tja, het zit nog niet in de planning maar zeg nooit nooit!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.