Schrijven op zijn Mariekes

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 10:34

Ik ben een chaotische schrijfster. Daar kom ik zonder problemen voor uit en degenen die mij kennen zal het waarschijnlijk niet verbazen. Ik bouw geen boek op volgens een bepaald principe en ga ook niet met pen en papier zitten brainstormen over verhaallijnen, personages en intriges. Daarom schrijf ik de grote lijnen ook in notitieboeken omdat ik echt terug moet kunnen bladeren om te kunnen lezen wat ik ook alweer in godsnaam geschreven heb! Op een laptop gaat dat me niet zo goed af... ;-) Mijn verhalen ploppen in mijn hoofd wanneer het het minst goed uitkomt; als ik aan het werk ben, als ik onder de douche sta, als ik aan het sporten ben of als ik net in bed lig omdat ik mijn rust nodig heb. Kortom: wanneer je geen pen en papier bij de hand hebt. Gelukkig blijft het overgrote deel wel hangen tot het moment dat ik het ergens kan vereeuwigen maar toch: handig is anders. Schrijfschema's? Ze schijnen te bestaan maar ik word nerveus van alleen het woord al. Overzichtelijk post-its plakken? Niet aan mij besteed. 

Hoe schrijf je dan Mariek? Nou. Voor het boek wat ik nu aan het schrijven ben wist ik bijvoorbeeld alleen het eind. Lekker handig, maar niet heus. Ik wist hoe het moest eindigen maar had nog geen enkele 'wie', 'waar' of 'hoe'. Best lastig. Inmiddels heb ik die wel en de start van mijn boek plopte in mijn hoofd terwijl ik alarmlabels hing aan de tafelkleden voor in de schappen terwijl muziek van Mozart door de winkel fladderde. Zoals gezegd: inspiratie overvalt me op de gekste momenten. Maar er is dus al een begin en een eind en ik moet zeggen dat ik met het middenstuk ook al een heel stuk vorder. De personages en hun karakters floepten vrij snel achter elkaar mijn hoofd in terwijl ik romans van anderen zat te lezen. Best gek eigenlijk. Andere boeken kunnen daadwerkelijk een inspiratie zijn voor een boek wat er totaal anders uit komt te zien. 

Maar hoe chaotisch ik dus ook schrijf, er komt aardig vorm in mijn boek en of dat volgens bepaalde schrijfregels gaat? Geen idee. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ook niet belangrijk. Want ook dit boek komt uit mijn hart, is geschreven vanuit mijn gevoel en daar is geen handboek voor. Ik mag graag de visie van manlief delen op dat gebied: 'Al laat je vijf professionals hetzelfde werk uitvoeren; ze zullen het allemaal anders en op hun eigen manier doen maar het eindresultaat kan bij alle vijf fantastisch zijn.' En zo is het. Ik schrijf niet volgens het boekje. Ik schrijf volgens Marieke. En dat voelt goed :-) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.